KRASLICE – NAJLJEPŠI USKRŠNJI OBIČAJ SLOVAKA

Izložba pisanica i slikarskih radova članova Matice slovačke Zagreb prethodila je predavanju o sličnostima i razlikama uskršnjih običaja Slovaka i Hrvata koje je u Češkom narodnom domu u Zagrebu 16. travnja održala Alena Bali.

Ovaj događaj organizirali su Zlatko Jevak, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Matica slovačka Zagreb, a izazvao je veliko zanimanje pripadnika slovačke manjine. Slovaci pisanice, uskršnja jaja, nazivaju kraslice, izvedenicom slavenskom riječi krasnyj koja znači crveni. Bali je istaknula da uskršnji običaji niti u svim slovačkim, kao ni u hrvatskim regijama nisu jednaki, ali se umnogočemu podudaraju. U obje zemlje uskršnji običaji prakticiraju se od Cvjetnice do Uskrsa a počinju ukrašavanjem jaja.

-Simbolika jaja proizlazi iz mišljenja da je svijet nastao iz jajeta. Takvo mišljenje je bilo zajedničko mnogim narodima u povijesti. U kršćanstvu je jaje simbol novog i vječnog života – kazala je Bali koja je govorila o tehnici ukrašavanja jaja voskom – batik, te o običaju darivanja uskršnjih jaja, posebno između djevojaka i mladića, načinu odijevanja tijekom Korizme i mnogim drugim detaljima slovačke tradicije. Neki od tih običaja dokumentirani su starim fotografijama.

Slovaci su izložili vrlo lijepe kraslice/pisanice ukrašene raznim tehnikama koje prikazuju različite motive, te slike proljetnog cvijeća i pejzaža. Nakon predavanja prisutni su kušali tradicionalna uskršnja jela slovačke nacionalne kuhinje koje su pripremili članovi Matice slovačke.