KOLORITI DVIJU DOMOVINA MARIJE KUGLI

Izložba slika “Dvije domovine” mađarske umjetnice Marije Kugli otvorena je 30. ožujka 2017. u Hrvatskoj paneuropskoj uniji u Zagrebu. Otvorili su je; akademik Mislav Ježić, predsjednik HPEU, Zoltan Balaž-Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i Nevenka Nekić, dopredsjednica HPEU-a.

Marija Kugli je rođena u Mađarskoj, slikala je već u osnovnoj školi, a tijekom gimnazije je počela izlagati na skupnim izložbama. No životni put doveo je Kugli u Zagreb gdje se nakon udaje posvetila obitelji i poslu. Tek nakon odlaska u mirovinu ponovno se posvetila svojem najdražem hobiju. Izložba «Dvije domovine» satkana je od pejsaža i portreta.

Profesorica Nevenka Nekić je na otvorenju izložbe izjavila:

– Marija Kugli slika iz ljubavi prema kreaciji svoga svijeta, stvara intuitivno ili se približava poznatim artističkim ostvarenjima u nizu umjetnika koji su birali iste motive i na sličan način. Rođena u mađarskom selu, polazila gimnaziju u Budimpešti, a najveći dio života provela u Zagrebu, ponijela je iz tih triju točaka samosvojne likovne uspomene koje se u njenom poetskom realizmu ostvaruju u stilu poentilizma, realističkog detaljiziranja i oblikovanja ploha koje nikada ne izmiču verizmu.

Selo iz sjećanja poprima smeđe tonove zemlje, pa se čak i nebo svodi na snovitu tmurnost nad osamljenim salašem. Te su kuće u beskraju mađarske ravnice toponimi djetinjstva, sjetne i ostavljene, a opet pune čežnje koja svakoga umjetnika odvodi na tragove prvih koraka.

Kao kontrast toj maniri i temi javlja se Zagreb svojim romantičnim privlačnim često u likovnosti citiranim točkama: Kamenita vrata, Zrinjevac, Lotrščak, Gornji grad… Ovdje se smjenjuju doba dana kao i godišnja doba, to je grad njene zrelosti i upijanja skrovitih kutaka intime ili osobita sjaja. Neko pozlaćeno popodne nad starim krovovima Gornjega grada otvara njenu iskrenost i zadivljenost koja je danas tako rijetka u opusima velikana.

Spuštanje na hrvatski jug donosi u opusu Marije Kugli doživljaje pleneristički blistavih marina, staru kamenu arhitekturu, nježne tonove u paleti mora, a osobito se ističe maslina, kao drevni poljubac antike i ljepotom svoje arhitekture debla i lišća vječna slika Mediterana.

Marija Kugli ne eksperimentira, ona se instinktivno drži mimezisa, uravnotežene kompozicije, smirenog divljenja stvorenom. Svaka je slika jedna emocionalna uspomena, pretvorena u likovni doživljaj.

Organizatori izložbe su Hrvatska paneuropska unija i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Izložbu se može razgledati do kraja travnja u uredovno vrijeme HPEU-a radnim danom od 9 – 13 sati ili po dogovoru.