KAO VELIKA SLOŽNA OBITELJ SVI RUSINI ZAGREBA DOŠLI NA BAL

Na rusinskom balu i Danu predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, održanom 24. studenog u restoranu Casablanca, okupilo se svih 123 zagrebačkih Rusina. Svake godine Rusini Zagreba i njihov predstavnik mr. sc. Irinej Mudri, čiji su uzvanici bili Tanja Horvat, iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, te Zvonko Kostelnik iz Saveza Rusina RH, organiziraju ovaj događaj na koji pozovu i svoje prijatelje, članove rusinskih kulturno umjetničkih društava; «Joakim Hardi» iz Petrovaca, «Joakim Govlja» iz Mikluševaca, sela u okolici Vukovara u kojima su Rusini većinom nastanjeni, te «Osif Kostelnik» iz Vukovara. Poseban doprinos rusinskom balu dala je ženska pjevačka skupina KUD-a «Joakim Govlja», gospođe iz Mikluševaca koje njeguju rusinske narodne pjesme. Iako su amaterke, imaju prekrasne glasove i pjevaju kao da su studirale na glazbenoj akademiji.

– Ovo je kulturna večer – bal Rusina i Dan predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba.Večeras je prisutno 125 osoba, Rusina ima 123 u Zagrebu, ali ima mnogo više onih koji se ne izjašnjavaju tako. Oni dolaze na rusinske manifestacije, čak govore i pišu rusinskim jezikom, ali nažalost nisu se prijavili kao pripadnici manjine – kaže Mudri, čiji su preci prije gotovo dva stoljeća došli iz istočne Slovačke u Hrvatsku, odnosno područje ondašnje Habsburške Monarhije.

Mudri ističe da u Hrvatskoj ima 1930 Rusina koji su se nacionalno izjasnili, ali i da još je veliki broj onih koji to nisu učinili. Ono što je specifično za Rusine u odnosu na ostale narode je da nemaju matičnu domovinu, iako se može reći da je to Galicija, koja se prostirala na području nekoliko država srednje Europe.

Rusini su ponosni na svoju kulturnu baštinu koju posebno promoviraju glazbom i folklorom. Ženska pjevačka skupina KUD-a «Joakim Govlje» ove je godine dobila prvu nagradu na festivalu izvornog pjevanja u Đurđevu u Vojvodini. Ove godine ta pjevačka skupina obilježava 10 godina djelovanja, ali ovo joj nije prva nagrada.

– To je jedini festival na kojem kao amaterski KUD možemo pokazati svoju vještinu i posebno se pripremamo za taj nastup. Ove godine dobili smo prvu nagradu nakon deset godina rada, ali prvi puta dobili smo istu nagradu na istom festivalu nakon samo godinu dana postojanja čime se posebno ponosimo – kaže članica skupine Lesya Mudri, podpredsjednica Društva, učiteljica rusinskog jezika po modelu C Ministarstva znanosti i obrazovanja u OŠ Čakovci i područnoj školi Mikluševci. Pjevačica je osam, dvije su u mirovini, ostale imaju poslove, a neke i OPG.

-Ovo je aktivnost koja nas ispunjava, u kojoj pronalazimo sebe jer volimo pjevati – kaže Lesya. Da doista uživaju u pjevanju pokazale su i nakon što su napustile pozornicu te sjele za stol s novinarskom ekipom portala nacionalnemanjine.hr i nastavile pjevati.

Rusini su veseli narod, ugodni u komunikaciji, spontani te se na balu osjetila iznimna povezanost svih njihovih generacija. Ono što je ohrbarujuće za ovu malobrojnu manjinu u Zagrebu je da ima dosta mladih koji su prisustvovali balu razgovarajući na rusinskom jeziku. Budućnost Rusina nije upitna, a njihov predstavnik Mudri ističe kako bi volio da ga na izborima iduće godine naslijedi netko mlađi kako bi njihova zajednica, unatoč asimilaciji koja je neizbježna, opstala bar još stotinu godina na ovim prostorima.