IZLOŽBA MAKEDONSKIH RUKOTVORINA

Današnji suvremeni način života sve više potiskuje narodnu kulturnu baštinu i čovjek nepovratno gubi vezu s tradicijom. Makedonske rukotvorine razvijale su se postupno tijekom stoljeća, dosegnuvši razinu savršenstva. Njihova vrijednost kao kulturno obilježje s odlikom visoko kvalitetne umjetnosti najčešće se afirmira kroz tradicionalne običaje u razdoblju vjerskih blagdana. To je naš identitet koji trebamo sačuvati.

Žena je oduvijek znala svoje vještine pretočiti u rukotvorine kroz specifične ornamente izrađene pomoću različitih tehnika, s bojanjem, tkanjem, pletenjem i vezenjem. U cilju očuvanja, njegovanja i promicanja makedonske etno kulture kao duhovnu vrijednost koja ima unikatne karakteristike, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba u sklopu manifestacije „Dani makedonske kulture“ organizirali su izložbu pod nazivom „Makedonske rukotvorine“. Izložba je održana 25. travnja 2017. godine u Hrvatskoj kući „Materina priča“ pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na otvorenju pozdravno obraćanje imali su potpredsjednica Vijeća, Liljana Grujoska, predsjednik MKD-a „Ohridski biser“, Blagoj Šterjov i predsjednica Hrvatske kuće „Materina priča“, Mina Petra Petričec, a goste, među kojima je bila i Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, pozdravila je i Kostadinka Velkovska, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Na izložbi su se mogli razgledati suveniri i čestitke izrađene od članica etno radionice „Razboj“ pri Društvu, vezene i pletene rukotvorine raznih predmeta s motivima narodnog veza, narodne nošnje, slike i drugi radovi. Za izradu su korišteni konci, vunica, srma, platno, boje, staklo, drvo, keramika i različiti materijali. Inspirirane neiscrpnim makedonskim koloritnim folklorom, starije žene svoje znanje i iskustvo prenose mlađim generacijama.

Atmosfera je bila obogaćena i glazbom koja ima iste etno korijene. Pjevačka grupa „Momi biserni“ pod vodstvom Safiudina Alimoskog otpjevala je nekoliko makedonskih narodnih pjesama koje su dodatno oplemenile ovu vrijednu izložbu.