IMAM PRAVO

Brojna su pitanja povodom Svjetskog dana dječjih prava postavili učenici Albanci, polaznici albanskog jezika i kulture prema modelu C Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u gradu Zagrebu i na području Zagrebačke županije, veleposlanicima Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, novinarima, pravnicima i inženjerima na tribini Imam pravo. Održana je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, a vodila ju je Melita Orešković, tajnica Vijeća i učiteljica albanskog jezika.

No dječji glas čuo se mnogo dalje od toga mjesta, putem interneta tribinu su online pratili mladi pripadnici albanskog iseljeništva na području Hrvatske, Italije, Njemačke, Grčke, te u ostalim zemljama svijeta gdje živi albansko iseljeništvo.

– Danas diljem svijeta obilježava se Svjetski dan djeteta, ovaj dan zamišljen je kao dan aktivnosti za promicanje ideala i ciljeva Povelje o pravima djetata. Ovo je interaktivni program, djeca su postavila pitanja a odrasli odgovarali. Povezali smo se online s učenicima albanskog jezika u cijeloj Hrvatskoj i diljem svijeta – kaže Orešković.