DEINA KULTURNA RAZNOLIKOST

U Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu održana je manifestacija Kulturna raznolikost koju je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. Na javni poziv Međunarodnog književnog zbornika „S ljubavlju, Dea“ na temu ljubav, tolerancija i humanizam odazvalo se 58 autora iz zemlje i svijeta. Urednici zbornika bili su Marijan Grakalić i Ljiljana Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske DEA. Koci je istakla da je između deklariranja kulturne tolerancije i praktične primjene često velika razlika te da svaka kultura ima autonomno iskustvo te je s toga prihvaćanje i razumijevanje različitosti temelj kvalitetnije komunikacije i života. Za međusobno razumijevanje kultura potrebno je njihovo poznavanje, te međusobno uvažavanje što je cilj zbornika “S ljubavlju, Dea”.

Marijan Grakalić, suurednik zbornika, istakao je važnost suradnje pisaca iz različitih država jer su oni stup društva a ne politike koje razdvajaju ljude te da su susreti pisaca ovakvog tipa od iznimne važnosti. Veleposlanik Sjeverna Makedonija Nazif Xhaferi rekoa je da multikulturne države čine svaku državu jakom. Različitost je važna na svim poljima od politike, ekonomije do religije, te je govor završio citatom poznatog albanskog pjesnika Naima Fisherija čiji su stihovi posvećenih vrijednostima pisane riječi.

Veleposlanik Kosova u Republici Sjeverna Makedonija Gjergj Dedaj, specijalni gost, istakao je važnost manifestacije Kulturne raznolikosti i promocije zbornika. – Umjetnici nemaju nacije, oni su univerzalno dobro, oni su nacija za sebe – rekao je Dedaj te je DEA-i uručio zlatnu plaketu Deklaracije neovisnosti Kosova. Sudjelovala je i Dijana Toska iz Sjeverne Makedonija, autorica koncerta uglazbljenih stihova Majke Tereze i njene himne „Good bye“, koju je napisala kao 18-godišnjakinja prilikom odlaska u Indiju. Veličanstven koncert te glazbe organiziran je Vatikanu i pratilo ga je 140 milijuna gledatelja, a Toska je izrazila veliko zadovoljstvo što je sudionik večerašnje manifestacije. Kostadinka Velkovska istakla je da je bila prva najveća potpora Društvu DEA prilikom osnivanja i da joj je veliko zadovoljstvo sudjelovanja u manifestaciji Kulturne raznolikosti, koje je poprimilo značajan međunarodni karakter.

Veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj Gzim Kasapolli rekao je da mu je iznimno zadovoljtsvo biti prisutan ne samo u ulozi veleposlanika i u ulozi domaćina dva veleposlanika, već i ove manifestacije, a posebno mu je draga i važna tema poštivanje i uvažavanje različitosth kultura.

U pozdravnom pismu predsjednika Milena Šelimića, neformalnog Novosadskog književnog društva, koje je pročitala Tatjana Mozer stoji: „Ovakve manifestacije predstavljaju upravo ono čemu bi trebalo da teži sav intelektualni i kulturni svijet. Kultura i umjetnost ne trpi podjele. Iskreno vam čestitam na ovoj manifestaciji koja je od iznimne važnosti za razumijevanje naroda. Svaka čast Društvu albanskih umjetnika Hrvatske DEA i gospođi Lili Koci na organizaciji a pogotovo pozivom na učešće koje smo mi s oduševljenjem prihvatili. Nadalje ćemo zdušno podržavati ovakve manifestacije koje prolongiraju kulturu i umjetnost na najbolji mogući način. “

Posebne zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji dobili su: veleposlanici Kasapolli, Xhaferi i Dedaj a uručila im ih je Koci. Zahvalnicu za iznimnu podršku manifestaciji dobili su Narodni savez Nijemaca Hrvatske, Novosadski književni klub i Radio Gornji grad, Avni Osmani koji godinama podupire rad Društva albanskih umjetnika Hrvatske DEA, te mnogi drugi sudionici manifestacije.