Dani bijele trake u Zagrebu

Promocija knjige “Genocid u Prijedoru”

U Islamskom centru u Zagrebu održana je promocija knjige “Genocid u Prijedoru: Svjedočanstva”, znanstvenika dr. sc. Muje Begića iz Instituta za nestale BiH koji se bavi istraživanjem genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH ubijenim tijekom rata 1992. – 1995.. Promocija je održana u sklopu manifestacije Dani bijele trake, sjećanja na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru i dolini rijeke Sane, a sudjelovali su: dr. sc. Mujo Demirović, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, doc. dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Jakša Raguž. Moderator promocije je bio Ahmed Salihbegović.

Dr. Begić je govorio o istraživanju masovnih grobnica u okolici Prijedora i šutnji lokalnog stanovništva i negiranju istih, identifikaciji ubijenih, posebno se diveći majkama žrtava, (dosad je identificirano samo 600 žrtava), te masakriranju cijelih obitelji ili svih muških članova nekih obitelji. U velikom broju slučajeva stradali su otac i sin, otac i dva sina, otac i tri sina, otac i četiri sina, otac i pet sinova te otac i šest sinova.

U tragičnoj brojci od 3173 ubijenih u Prijedoru i okolici je i 268 žena te 102 djece.

Masovne grobnice ubijenih Bošnjaka i Hrvata se nalaze na području rudokopa Tomašica pokraj Prijedora i Jakarina Kosa pokraj Ljubije.

No, vlast Republike Srpske ni 23 godine nakon genocida izvršenog nad Bošnjacima i Hrvatima ga ne prizna, niti dopušta obilježiti mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama i kampanjom Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida, obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila. Manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pridružujući se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja.