ALBANSKI KLUB ČITATELJA ZAGREB DIO JE MREŽE BALKAN BOOK CLUBA

U Albanskom kulturnom centru u Zagrebu danas je osnovan Klub čitatelja u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Ovaj je klub automatski postao dio mreže klubova čitatelja Balkan Book Club. Pvi klub osnovan je u Makeodniji u lipnju 2016. gdje je grupa Albanki na inicijativu Afërdite Voline počela širiti strast prema čitanju književnih djela.

Na osnivanju Kluba čitatelja u Zagrebu, uime Balkan Book Cluba, prisustvovala je Mergime Ajdini, članica Balkan book cluba Skopje, magistrica obrambenih i sigurnosnih znanosti, diplomirana inženjerka elektrotehnike i glavna pomoćnica sektora KIC-a, članica nevladinih organizacija Lions international, AKS i drugih, koja radi na umrežavanju klubova čitatelja.

– Čitamo i analiziramo knjige iz svjetske književnosti, imali smo godinu ženske književnosti, ali mi smo Albanci i u našem godišnjem programu je obvezatno godišnje čitati i analizirati dva albanska pisca. Počeli smo 2016. osnovavši prvi klub u Makedoniji, sad ih je tamo sedam, a po jedan je u Prištini, u Augsburgu u Njemačkoj i u New Yerseyju u SAD-u – kaže Ajdini. Balkan Book Club ima 467 članova koji se sastaju jednom mjesečno a dosad je pročitano više od 200 knjiga. Članovi kluba vode se izrekom “Onaj tko čita 1000 života živi”. Ajdini ističe da je čitanje važan proces za duhovni i mentalni razvoj, te da dobra knjiga ima moć promijeniti nečiji život i učiniti ga boljom osobom.