ALBANSKA POEZIJA PRIVUKLA BROJNU PUBLIKU

U prepunoj dvorani Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 30. studenoga održana je večer albanske poezije pjesnika Bajramali Selimija i pjesnikinje Valentine Mrijaj. Poeziju Selimija interpretirale su na albanskom jeziku Elona Hasani, a na hrvatskom jeziku Ljiljana Lipovac. Poeme je na hrvatski jezik prevela Valentina Mrijaj koja je ujedno i predstavila pjesnika.

U drugom djelu večeri Ljiljana Koci predstavila je pjesnički opus i biografiju Valentine Mrijaj čije je pjesme prevela i adaptirala s albanskoga na hrvatski jezik. Poeziju su interpretirale Elizabeta Markljušaj i Ljiljana Lipovac. U glazbenom djelu programa Dina Bušić i Melita Ivković iz Zadra izvele su stare skladbe na arbanaškom jeziku.

Nositelj ovog projekta u Vijeću albanske nacionalne manjine Grada Zagreba bio je Jonuz Aliti. Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Shuip Ziberi zahvalio se Gradu na potpori te publici na praćenju događaja vezanih za albansku kulturu. Na manifestaciji albanske poezije prisustvovali su; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli i Ifete Ceku iz istog Veleposlanstva, te Bashkim Misimi iz veleposlanstva Makedonije. Organizator večeri poezije bilo je Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.